Nationale Goede Voor­nemens Onderzoek 2021

Door de corona-pandemie zijn sommige voornemens in 2021 waarschijnlijk niet haalbaar. Toch maken we ieder jaar weer allerlei goede voornemens. Van afvallen, stoppen met roken en gezonder leven, tot het vinden van een partner: 64% van de Nederlanders maakt goede voornemens. TuesdaySurveys zet de meest voorkomende goede voornemens voor 2021 op een rij. Je kunt ook zelf meedoen aan dit nationale onderzoek door het survey in te vullen. Het invullen kost je ongeveer 1 minuut.

Nationale Goede Voornemens Onderzoek 2021
Ieder jaar weer maken we allerlei goede voornemens.
Illustratie Tuesday

Het survey voor 2021-2022 is gesloten.

Vanaf 19 december kunt u deelnemen aan het Nationale Goede Voor­nemens Onderzoek 2022 !

Een nieuw jaar: een nieuw begin. Voor veel mensen is de jaarwisseling hét perfecte moment voor een frisse start en het maken van goede voornemens. De Babyloniërs deden er 4.000 jaar geleden al aan. Afscheid nemen van het oude jaar: wég met de slechte gewoontes, wég met de coronakilo’s en stoppen met het weer uitstellen van het veranderen van ons gedrag. Oud- en nieuw is een moment waar veel mensen dan ook naar toe leven om goede voornemens te maken en in praktijk te brengen. Hier vind je de top 10 van de lijst met populairste goede voornemens voor 2021.

Dit is de top 10 goede voornemens voor 2021

  1. Relaxter leven
  2. Meer sporten / bewegen
  3. Afvallen
  4. Meer sparen
  5. Stoppen met roken
  6. Gezonder en bewuster eten
  7. Minder vaak op je mobiel zitten
  8. Iets nieuws leren
  9. Stoppen met drinken alcohol
  10. Duurzamer leven

Maar waarom wachten we eigenlijk tot 1 januari? We weten wel dat wachten tot het nieuwe jaar niet verstandig is. Als je goede intenties hebt en je wilt iets veranderen, dan zou je daar natuurlijk elke dag mee kunnen beginnen. Je hoeft dan niet te wachten tot we samen met familie en vrienden het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk en oliebollen. Toch stellen we het uitvoeren van goede voornemens uit. Waarom niet nu alvast beginnen met gezonder eten?

"Aan een boom met goede voornemens zijn er veel bloemen, maar weinig vruchten" - Confusius

De Chinese filosoof en politicus Confusius (479 v.Chr.) zei het al: "Aan een boom met goede voornemens zijn er veel bloemen, maar weinig vruchten". Het is dan ook lastig om die goede voornemens vol te houden. Dat heeft alles met de werking van het brein te maken: plannen maken is één, ze in de praktijk brengen is twéé. De vooraanstaande psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman noemde dit letterlijk Systeem 1 en Systeem 2. Zo vergroot je de kans op succes als je niet alleen je goede voornemen bedenkt, maar óók hoe je het gaat aanpakken. Ben zo concreet mogelijk!

Het is overigens niet altijd zo geweest dat het nieuwe jaar op 1 januari begint. Pas sinds de Middeleeuwen met de Franse koning Karel IX is besloten dat het nieuwe jaar op 1 januari moest beginnen. Voor katholieken begon het nieuwe jaar lange tijd nog met Pasen. Nog steeds is 1 januari niet voor iedereen het begin van een nieuw jaar. Chinezen vieren het begin van het nieuwe jaar in de lente en het Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana) vindt plaats in de herfst. Door de maandkalender van de islam valt het islamitisch nieuwjaar (1e dag van de maand Muharram) steeds op een andere datum.

--
Heeft u hulp nodig bij het opzetten, vormgeven of analyseren van surveys? De specialisten van TuesdaySurveys zijn u graag van dienst.

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek via TuesdaySurveys? Bel 073 – 624 00 50 of stuur een mail naar info@tuesdaysurveys.nl